Drapssaken på Filippinene har tatt en noe uventet vending siden den siktede har fått en uke på seg til å bevise at han er uskyldig.

Det tyder på at man må være ennå mer forsiktig som nordmann i utlandet og at man kanskje alltid bør ha med seg et par tre vitner når man er ute på tur, for “sikkerhets skyld”.   Nå er det sikkert ikke første gangen at slikt som dette inntreffer, men det høres merkelig ut. Jeg har forstått via en rekke artikler fra mr.green her på VGB at det kan skje merkelig saker der borte, men at man velger en slik løsning som at man skal bevise sin uskyld, det høres underlig ut.

Det strider også FNs charter artikkel 11 som er krystallklar i sin holdning.

Artikkel 11.
1. Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.”

Der svevet jeg i den villfarelse at til tross for mye korrupsjon og elendighet så holder man fast ved noen elementer av rettsikkerheten.  Det blir noe å ha i bakhodet ved senere besøk i nettopp området Cebu, og det er kanskje svært greit å ha familie og sjåfør med seg til enhver tid likevel.

Jeg som bare har kunnet følge denne saken fra  medier stiller meg litt undrende til den informasjonen som er kommet fram.

Det hevdes et sted at mannen i Pajeroen var full av tatoveringer på armene!? Det har ikke siktede.  Hvorfor leter man ikke da etter en som stemmer med et slikt signalement?

Det hevdes at det finnes både tidsbekreftede bilder, alibi fra den Norske skolen og fra Waterfront Hotell der en del nordmenn ofte bor siden det er tett på flyplassen og regnes som et av de beste hotellene i byen.

Da er det sannelig merkelig at ikke det allerede er sjekket ut og tillagt betydning.  For hver dag som går forsvinner jo spor etter en faktisk morder!?

Det ser mer og mer ut som en pengegalopp ifølge Sun Star. Det er også noe merkelig å se at man ikke bruker de mest profesjonelle styrkene (om de nå er det) siden ikke familien til offeret har bedt om det!?  “Agents, however, said theirs will be more of a fact-finding inquiry as the family has not formally requested the NBI for help.” Det lover ikke så altfor godt med tanke på rettsikkerheten uansett hvilken nasjonalitet vi snakker om  for den tiltalte.

Dette er og en interessant betraktning : “In a forum yesterday, Director Digal admitted his office is not pursuing any other
leads not related to the Norwegian and his girlfriend, even though the Norwegian community in Cebu may have another suspect in mind.”

Dersom det er slik at man faktisk har andre alternativer burde dette bli avklart i løpet av svært kort tid.  Man har i det minste i følge artikkelen avklart at hallikens utsagn ikke holder mål. “The pimp’s claim was later proven false. Berger arrived in Cebu a full hour and 40 minutes after he was supposedly in Colon.” (Colon er en bydel i Cebu City Sentrum.)

Det tyder på at vi kanskje aldri helt skal føle oss 100% sikre når vi er ute på reise i Asia, selv om det ikke er ofte at slike hendelser inntreffer.  Jeg håper at den Norske Ambassaden følger opp denne saken nøye slik at rettferdigheten skjer fyllest, som det heter.

Å bli vilkårlig anklaget for en så grusom forbrytelse kan trolig få katastrofale følger om de havner i fengsel.  Så vidt jeg har latt meg fortelle har ikke Filippinske fengsler de samme kvaliteter som nye Halden ! Dette høres ikke ut til å være et sted man ønsker å tilbringe tid!

Oppdatering.

Denne artikkelen fra Dagbladet viser ikke akkurat noen slående likhet med nordmannen heller.  Og forresten burde det være ganske enkelt å fastslå om han hadde tilgang på en svart Pajero den aktuelle dagen? Hvor er bilen og finnes det tekniske bevis i den ?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende